lavatera.reismee.nl

Thuis in Chiang Mai :-)

Na drie daagjes Bangkok (al weer meer dan genoeg) zijn we vrijdag per bus naar Chiang Mai gereisd. Was niet leuk... een rit van meer dan 10 uur, vertrek twee uur later dan gepland, onderweg in de vrieskou gezeten doordat de knop van de airco boven m'n hoofd niet meer werkte, dus niet afgezet kon worden, brrrr... Maar ja, dat hoort erbij natuurlijk.

In Bangkok hebben we ons rustig gehouden, wat in het gezellige wijkje rondgestruind, een wandeling langs de rivier gemaakt, nogal wat geslapen (vooral Paul dan), en natuurlijk de eerste Thaise massage gaan laten doen. Dat het bepaald geen pijnloze massage is, zie je op de foto! De laatste avond zijn we gaan eten met een neef van Paul, die in Bangkok woont.

In Chiang Mai hadden we voor de eerste nacht een guesthouse besproken, maar de volgende dag zijn we op zoek gegaan naar een ander guesthouse, waar we wat langer willen blijven en wat meer binnen het budget ligt. En dat was niet moeilijk te vinden, er zijn er hier zoveel. Gezellig familie'pensionnetje', kamer op de bovenste verdieping (vier trappen, dus goed voor de conditie!), vriendelijke en gastvrije mensen. En dat alles voor de prijs van 250 Bath, oftewel 5 Euro per kamer per nacht!

Gisteren, zondag, tijdens een wandeling in de omgeving, ontdekten we dat er iets te doen was bij de Wat Chedi Luang. Wij naar binnen natuurlijk. Een heel uitgestrekt complex rondom een prachtige oude Khmerachtige ruine van een Wat, met tempels en monnikenverblijven eromheen. Op dit moment werden er overal eet-en drinkstalletjes opgestart, met grote spandoeken erboven: Free food everywhere! Naast de ruine was een enorme Disney-achtige vogel gebouwd (ik veronderstel van voornamelijk hout en papier), waar hoog bovenin een lijkkist staat. Uitleg gevraagd, en nu blijkt een heel belangrijke monnik, die al twee jaar geleden overleden is en al die tijd ' in was' is bewaard in de tempel, nu gecremeerd te worden. Dus gisteren was het een soort ' wake' , maar dan vertaald naar een groot volksfeest, met natuurlijk eten en drinken voor iedereen, zoals dat altijd gaat hier. En vanavond dan de crematie. Zal ook wel een hele belevenis worden, we zagen dat er al vuurwerk werd opgesteld en we hebben ons laten vertellen dat niet alleen de lijkkist maar ook dat hele bouwwerk van die vogel wordt verbrand.

Kijk ook eens op: http://www.thaistart.com/cnx/crematie-abt.htmlvoor een verslag van een bijna identieke verbranding.